30 november 2007

Anna D'Arc

Om kärlek så intensiv att det gör ont, utanförskap, makt och förändring handlar den fantastiskt bra boken Anna D'Arc av Mårten Sandén. Huvudperson i boken är Oskar, killen som går i nian och i skolan för det mesta är osynlig, förutom då "täckjackorna" ser honom, slår honom, förnedrar honom och skriker saker som "bögjävel" och "fetto" efter honom.

Oskar håller mest till i biblioteket där han får vara i fred för mobbarna. En annan fördel med biblioteket är chansen att få syn på Anna. Anna är - tvärtom mot Oskar - väldigt synlig på skolan. För synlig tycker vissa. Anna följer sina egna regler, bryr sig inte om vad andra tycker och är aldrig helt stilla. Dessutom har Anna de vackraste mest glödande mörka ögon som finns i hela världen. Annas ögon är det som håller Oskar kvar i livet när han om nätterna kramar burken med vita piller under kudden.

En dag börjar Fredrik på skolan, han har bott i USA under sin uppväxt. Fredriks släkt har länge varit den som bestämmer i bygden. Hans syssling Elisabeth är den populäraste tjejen på skolan. Fredrik blir oväntat vän med Oskar och de gamla invanda rollerna som finns på skolan och i den lilla stad där de bor börjar sakta men säkert bytas ut.

Läs den, läs den, läs den - en bok där det hela tiden händer oväntade saker och som man inte kan lägga ifrån sig förrän den är utläst (och knappt då heller...).

Rösta på boken i årets Bokjury

1 kommentar:

David sa...

Har läst den och håller definitivt med dig , Läs den!