26 februari 2009

Bokcirkel



Igår var det dags för Gislövs Läges första bokcirkel! Fyra elever från årskurs 6 hade läst Sadako och de tusen papperstranorna av Eleanor Coerr.

Sadako är en verklig berättelse om den japanska flickan Sadako. Hon föddes under andra världskriget, växte upp i Hiroshima efter att atombomen sprängts. Runt omkring henne får folk "atombombsjukan", dvs leukemi som en följd av att atombomben sprängts många år tidigare. Vi får följa Sadako under hennes sista år i livet; hon får reda på att även hon drabbats av leukemi. Sadako som älskar att springa och älskar livet bestämmer sig för att börja vika papperstranor. Hon hör om en sägen som säger att om man viker tusen papperstranor så överlever man, och kanske kan även Sadako överleva sin leukemi om hon lyckas vika tusen papperstranor. Sadako sätter igång, hon fyller sitt rum på sjukhuset med papperstranor men trots det verkar hon bara bli sämre.

Detta är en väldigt sorglig berättelse och slutet är ingen överraskning. Min bokcirkel tyckte mycket om boken, de ville läsa mer och önskade att den hade varit längre.

1 kommentar:

Annika sa...

Jag har läst den fler gånger än jag kan räkna till! Åh, vad sorglig den är!