27 april 2009

Tyll, svett och frusna själar av Jurij Korotkov

Jag tyckte först att det var en lite konstig omslagsbild på den här boken. En ballerina i tyllkjol och tiara som håller en rykande cigarett i ena handen. Efterhand som jag läser om det extremt hårda livet på de ryska balettskolorna förstår jag bättre. Tjejerna gör allt de kan för att hålla sig så små och smala som lärarna kräver. De äter inte, röker massor och experimenterar till och med livsfarliga mediciner för att inte kastas ut från skolan.

En av eleverna heter Julia. Hon kommer från Sibirien men har gått på balettskolan i Moskva i åtta år. Under de åtta åren har hon inte kunnat åka hem och hälsa på sina föräldrar en enda gång! Julia är inte en av de bästa ballerinorna, utan får kämpa hårt för att klara sig. Hennes dröm är att bli primaballerina på den världskända Bolsjojteatern.

Så möter hon Igor. Kärlek uppstår och Julia, som knappt varit utanför skolans väggar, lockas med ut på äventyr i Moskva. Så smått inser hon att livet som ballerina innebär att man måste ge upp mycket; kärlek, man och barn. Ska hon ge upp sin ballerinadröm för kärleken till Igor?

En gripande och brutal bok om en värld där både fysisk och psykisk smärta är en del av vardagen. Författaren fick idén till boken när han träffade en grupp balettskoleelever och chockades av berättelserna han fick höra. En intervju med författaren finns att läsa här.

/Annika

Inga kommentarer: