28 juli 2009

Hungerspelen av Suzanne Collins

Har eg semester och borde inte blogga, men jag har läst en bok som var så bra att jag inte kan låta bli!

"Hungerspelen" av Suzanne Collins är första delen i en trilogi, men jag skulle vilja påstå att den funkar alldeles utmärkt bara för sig själv. Boken är dessutom vad man brukar kalla en dystopi. Dystopier kallas böcker, filmer, spel osv som målar upp en dyster och hemsk bild av framtiden. Terminator och Matrix är exempel på dystopier. Kan verka mörkt och deprimerande kanske, men alla böcker kan inte handla om fjärilar och solsken....

Som en slags framtida Olympiska spel korsat med dokusåpa och romerska gladiatorspel, så skulle man kunna beskriva Hungerspelen. I ett framtida USA utgör dom årets stora tv-händelse. Två ungdomar från varje distrikt lottas ut som deltagare. De tränas och staljas för att vinna tv-publikens gunst och skickas tillsammans in i en gigantisk arena mitt ute i ingenstans för att bokstavligen kämpa till sista blodsdroppen. Spelen är inte över förrän alla utom vinnaren är döda; ihjälslagna av sina motståndare.

Katniss Everdeen är fjorton år och bor i det fattigaste distriktet. När hennes lillasyster lottas att delta i Hungerspelen. För att rädda sin syster från en säker död erbjuder sig Katniss genast att delta i systern ställe. Tillsammans med bagarsonen Peeta transporteras hon till huvudstaden. Snart väntar en kamp på liv och död där överlevnad är högsta vinsten.

En grym, sorglig och oehört spännande bok! Definitivt sträckläsning! Vändningarna och överraskningarna är många; man kan inte lita på någon eller något. Mörkt och deprimerande visst, men inte bara; det finns plats för kärlek, vänskap och hopp också. Det är svårt att inte gilla både Katniss och Peeta.

Andra delen "Fatta eld" kommer ut i oktober. Jag längtar!

Förresten, gillar du "Hungerspelen" så kan jag rekommendera "Ful"-serien av Scott Westerfeld. Också väldigt bra trots att den saknar Hungerspelens snygga omslag....
/Annika

Inga kommentarer: