24 juli 2007

För bra för att dö av Christina Wahldén

Ibland läser man böcker som man bara gråter av, och det kan faktiskt vara rätt skönt…(Fast det måste ju sluta - om inte lyckligt - så i alla fall bra!)

En riktig gråt-bok som jag verkligen rekommenderar är Christina Wahldéns senaste
”För bra för att dö”

Boken handlar om Stella. Stella har det riktigt, riktigt, riktigt jobbigt! Stella är mobbad i skolan och har inga vänner överhuvudtaget, om man inte räknar hennes tamråttor Alfa och Omega. Stella har varit mobbad ända sedan mellanstadiet och nu går hon – och hennes mobbare – i gymnasiet. Alva, ”skolans drottning” är den som är värst av mobbarna. Alva gör allt som bara går för att vara taskig mot Stella; hånar, slår, skickar hotfulla meddelanden och stjäl från Stella. En dag gör Alva något så fruktansvärt mot Stella att Stella inte vill vara med längre. Inte alls. Inte alls och Ingenting vill hon vara med. Stella har funderat, bara funderat, förut på att ta livet av sig, men nu har hon bestämt sig. På en Internet-chatt om självmord hittar hon ”Manson” en vän att göra det tillsammans med och de bildar en självmordspakt.

Som sagt, en riktig gråt-bok. En bok som också får en att tänka efter på viktiga saker, som hur man beter sig mot andra människor och hur viktigt det är att inte bara se på när någon annan blir illa behandlad. En bok alla bör läsa, om inte för dess viktiga budskap så för att den är så bra (och att man får gråta!). Allt slutar inte heller med elände, men mer tänker jag inte avslöja.

Vi har fler bra böcker för ungdomar av Christina Wahldén på biblioteket.
Läs också: Kort kjol, Till Salu, Ingen behöver veta, Eskort m.fl / Evan

1 kommentar:

Annika sa...

Nu har jag också läst "För bra för att dö" och oj vad den skar i hjärtat på en! Till en början riktigt hemsk och nattsvart, men till slut kryper det fram en liten, liten ljusglimt.

Man blir förbannad, sorgsen och mest av allt vill man bara krama Stella och Joel och tala om att allt kommer att ordna sig.

Läs den absolut!