14 maj 2009

Mellan två världar av Eva Swedenmark


Jag hade tidigare läst den första delen i den här serien om Johanna. Nu hoppade jag dock direkt på den här nya fjärde delen, bara för att testa. Och det funkar. Man behöver inte läsa dessa böcker i ordning.


Eva Swedenmark skriver bra och precis som hur det kan vara för en tjej som just ska börja nionde klass, hennes föräldrar har nyss skiljt sig och hon har två yngre syskon. När boken börjar ställs Johanna och hennes syskon inför fullbordat faktum då deras mamma har beslutat sig för att sälja deras hus i Enskede där de är uppväxta och flytta in till Söder i Stockholm i en liten tvåa. Deras pappa bor redan i en liten lägenhet i Bagarmossen och för Johanna är måttet rågat nu. Varför ska barnen tvingas flytta omkring varannan vecka och inte få något ordentligt eget rum eller känna sig hemma någonstans? Kan inte föräldrarna flytta på sig istället? Men så blir det inte.

Johanna är besviken på sin mamma och känner inte heller att hon passar in i sin gamla skola i Enskede längre. Hon beslutar sig för att sluta skolan, i alla fall för ett tag. Hon träffar Esther som jobbar på det mysiga kaféet Kafka på Söder och där kan Johanna också börja jobba! Johanna trivs jättebra på Kafka där hon kan hänga även när hon inte jobbar, skriva, läsa dikter och spana på folk. Hon bestämmer sig för hon ska jobba där, utan att föräldrarna får reda på det, spara ihop pengar till en resa till Paris på höstlovet, och sen kan hon börja skolan igen efter lovet. En annan skola, då alltså.

Men hur ska Johanna få allt att funka utan att mamma och pappa får reda på att hon slutat skolan? Tänk om skolan börjar maila eller ringa? Hennes mamma går och fikar på Johannas fik, på Kafka, och hur mycket av det här ska hon egentligen berätta för sin bästa kompis My?

Inga kommentarer: