22 januari 2010

Natthimmel - så fin, så fin

Natthimmel av Sofia Nordin var nominerad till förra årets Augustpris i barn- och ungdomsklassen. Jag läste den nu i början av januari och blev helt såld på denna fina, fina bok.

"Alltihop började när Jesper kom till vår klass på vårterminen i åttan. Eller, egentligen började det med ett tomrum, med tomrummet efter Adina - min bästa vän Adina."

Så börjar Natthimmel. Det handlar om Tilda, vars bästa vän Adina alltså har flyttat. Inte så väldigt långt bort, till andra sidan stan, men de går inte längre i samma klass och träffas varje dag. Adina förstod Tilda. Tilda som ofta känner sig utanför och rädd. Rädd för väldigt mycket. Tilda funderar väldigt mycket på olika regler som gäller i samvaron med andra människor. Man måste hela tiden göra rätt. Annars kommer andra att tycka illa om en och det är inte bra alls. Men det är så svårt att veta vad som är rätt.

Men så kommer Jesper till klassen. Jesper som blir Tildas vän. Jesper som är intresserad av lajv. Tilda tycker också att det är intressant med lajv, men samtidigt verkar många av dem som håller på med det att vara konstiga. Och konstig det ska man ju inte vara. Det är inte bra.

Tilda funderar också mycket över sin familj. För den är nog bra konstig. I Tildas familj talar man knappt med varandra. Föräldrarna kramar inte om Tilda och hennes syster. Och inte att de skulle vända sig till sina föräldrar med sina problem. Inte heller med varandra pratar dem. Inte om det som är viktigt i alla fall. Alla i familjen stänger in sig bakom sina dörrar.

Men kanske kan Tilda våga en hel massa som hon inte tidigare vågat? Och som andra kan tycka är konstigt, men som inte är konstigt alls. Man kanske kan vara "bara kompis" med en kille? Det går kanske att gå in för lajv? Och kanske vågar hon närma sig sin syster?

/Linda

Inga kommentarer: